FAQs & Tips /Onderhoud/Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen?

Terug

Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen?

Om uw kunststof kozijnen een fraai uiterlijk te laten behouden blijft het onderhoud beperkt tot het schoonmaken van de kunststof kozijnen en het controleren en smeren van het hang- en sluitwerk. Hieronder vindt u tips hoe u de kunststof kozijnen in topconditie kunt houden.

Onderhoudstips kunststof kozijnen:

In ieder geval is voor reinigen het gebruik van schuurmiddelen en agressieve stoffen of aromatische oplosmiddelen zoals wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, spiritus en dergelijke niet toegestaan.

Enkele speciale aandachtspunten:

• Nooit de kunststof kozijnen droogreinigen zodat u krassen of schrammen op het oppervlak voorkomt.
• Nooit overgaan tot het verven van de kunststof kozijnen.

De kozijnen kunnen gewoon worden gewassen worden met behulp van een zachte vochtige spons, eventueel doordrenkt met een niet-schurend huishoudelijk reinigingsmiddel op waterbasis, het best kunt u Dreft, of een soortgelijk afwasmiddel gebruiken (niet op basis van o.a. ammoniak en chloorhoudende producten zoals bleekwater). Moeilijk te reinigen profielen kunnen worden behandeld met schoonmaakmiddelen, verkrijgbaar bij uw Starkozijn leverancier.

Let op: Kozijnen met een houtnerf structuur afwerking mogen niet gereinigd worden met een stoomreiniger of andere chemische stoffen. Het gebruik hiervan laat witte vlekken achter die moeilijk te verwijderen zijn. Kunststof kozijnen met houtnerf structuur kunnen niet goed tegen middelen als Glassex, terpentine, wasbenzine, etc. gelieve deze dan ook niet te gebruiken. Dit tast de laklaag met UV-bescherming aan.

Richtlijnen voor het verwijderen van beschadigingen.

Krassen of schrammen kunnen worden verwijderd. Het wordt sterk afgeraden dit zelf te doen. Als eenmaal een bepaalde behandeling is uitgevoerd kan er soms onherstelbare schade toegebracht zijn. Gelieve bij de minste twijfel contact op te nemen met Starkozijn.

Dichtingen

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de glas- en aanslagdichtingen is ofwel EPDM (ethyleen propyleen dieen monomeer) ofwel TPE (thermoplastisch elastomeer). Om de soepelheid te behouden en de levensduur te verlengen is het aangeraden de dichtingen jaarlijks te behandelen door ze met talkpoeder in te wrijven. Ze mogen niet in contact komen met geconcentreerde reinigingsmiddelen of producten op die basis. Ook hiervoor zijn speciale onderhoudsmiddelen.

Hang- en sluitwerk

PVC-ramen worden steeds voorzien van een duurzaam hang- en sluitwerk. Voor het garanderen van een storingsvrije werking en een lange levensduur dienen alle bewegende delen echter minstens 1 maal per jaar door u zelf te worden gecontroleerd en gesmeerd, dit kan met siliconenspray/wd40.
Het eventueel na stellen van ramen en deuren dient door Starkozijn (tot 2 jaar na montage valt dit onder de garantie) of een vakbekwame persoon te gebeuren. Bij foutief afstellen kunnen hang- en sluitwerk onderdelen onherstelbaar worden beschadigd en dienen dan te worden vervangen.

Bezoek onze showroom

Kaapstanderweg 31

8243 RB Lelystad

Ma - gesloten

Di - Vr - 10:00 - 12:30, 13:00 - 17:00

Za - 10:00 - 12:30, 13:00 - 15:00

Zo - gesloten

Start uw project vandaag

Tijdens een kennismakingsgesprek beantwoorden we graag alle vragen en nemen we de mogelijkheden samen met u door. Zijn de wensen bij ons bekend? Dan maken wij een offerte voor u.

Offerte aanvragen