FAQs & Tips /Montage/Wat is beter stelkozijn of stompe montage?

Terug

Wat is beter stelkozijn of stompe montage?

Kunststofkozijnen aanschaffen is een hele investering, dus het vergelijken van meerdere bedrijven is belangrijk voor u om een juiste keuze te kunnen maken. Tijdens het vergelijken zult u erachter komen dat er twee manieren zijn om kunststofkozijnen te monteren. Maar wat is nu het verschil tussen montage met stelkozijn en montage zonder stelkozijn oftewel stompe montage.

Veel bedrijven monteren kunststofkozijnen zonder stelkozijn dus d.m.v. stompe montage. De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met de prijs. Het scheelt namelijk veel arbeid- en materiaalkosten, deze bedrijven maken dus eigenlijk gebruik van de onwetendheid van u als koper, u kunt tenslotte bij aankoop niet ziet hoe de montage gedaan gaat worden, en natuurlijk denkt u er waarschijnlijk ook niet bij na dat er verschillen zijn. Ook komt het voor dat de betreffende verkoper zelf onwetend is over de verschillende montagemethodes. Hieronder een korte uitleg over het belang van stelkozijn montage. Wij hopen dat u met deze belangrijke informatie een passende en juiste keuze kunt maken voor de aankoop van uw kunststofkozijnen. Een kunststofkozijn heeft een levensduur van ca. 70 jaar, door slechte montage en of besparing hierop kan deze termijn aanzienlijk worden verkort.

Stelkozijn montage wat is dat?

Een stelkozijn bestaat uit een plank van watervast multiplex dat omtrokken is met een speciale kunststoffolie of is voorzien van een dikke verflaag. Het stelkozijn wordt gemonteerd in de sparing die is ontstaan na het verwijderen van het bestaande kozijn. Van stelkozijnplanken wordt een frame gemaakt dat zal waterpas in de ontstane sparing geplaatst worden, het stelkozijn zorgt voor een perfecte aansluiting voor het kunststofkozijn en zorgt voor een duurzame afdichting tussen de binnen- en buitenmuur. Tevens vergroot het de inbraakveiligheid. Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en een lange levensduur van het kunststofkozijn.

Voordelen van stelkozijn montage:

 • Altijd een waterpas en rechte aansluiting voor het kunststofkozijn.
 • Door het stelkozijn is montage met lang muurrubber mogelijk dit geeft het voordeel dat deze aansluiting ongeveer 50 jaar goed blijft (in tegenstelling van kit of compriband maximaal 10 jaar).
 • Door het stelkozijn voldoet de montage aan het vereiste voor inbraakveiligheid klasse 2 (SKG2 is de eis van het Politiekeurmerk veilig wonen).
 • Het stelkozijn zorgt voor een goede body om het kunststofkozijn te monteren.
 • Een duurzame afdichting voor water, tocht en geluid.
 • Het kunststofkozijn kan vrij uitzetten en krimpen bij warmte en kou, zorgt dus voor een lange levensduur van het kunststofkozijn.
 • Geen problemen met de binnenmuren, dus geen beschadiging van behang of stucwerk.
 • In de verre toekomst geen verborgen gebreken aan uw kunststofkozijnen na e.v.t. verkoop van uw woning.
 • Genoeg ruimte voor de scharnieren van deuren en ramen.

Nadelen van stelkozijn montage:

 • Meer arbeid en meer montagemateriaal, gevolg: duurdere montage t.o.v. montage zonder stelkozijnen.
 • Het kader is massiever dan bij stompe montage (kan een nadeel zijn of een voordeel smaken verschillen).

Hieronder een voorbeeld van een doorsnede van een kozijn met stelkozijn montage:

Stompe montage wat is dat?

Stompe montage van kunststofkozijnen komt eigenlijk uit het buitenland vandaan, de meeste landen bouwen anders dan Nederland. In het buitenland metselen ze eerst de buiten muren en de kunststofkozijnen plaatsen ze dan van binnenuit. In Nederland doen we dit van origine anders, wij stelden de kozijnen eerst op profielen op de juiste plek en daar werd dan om heen gemetseld. Tegenwoordig gaat veel prefab of stellen we niet een kozijn op profiel maar een stelkozijn. Terug naar stompe montage. Bij stompe montage wordt het bestaande kozijn verwijdert het nieuwe kunststofkozijn wordt in de ontstane sparing gezet en meteen vastgeschroefd het zij in de bestaande spouw lat of in de binnen/buiten muur en de ruimte rond het kunststofkozijn wordt afgepurt.

Voordelen stompe montage:

 • Minder materiaal- en arbeidskosten (goedkopere aanschafprijs).
 • Slanker aanzicht van het kunststofkozijn.

Nadelen van stompe montage:

 • Kit voeg of compriband aan de buitenzijde, dit zal na een aantal jaren inkrimpen en gaan kieren.
 • Montage op de bestaande spouwlat hierdoor is er meer kans op lekkage (loshangend lood of het doorboren van het lood).
 • De montage hangt van kit en pur aan elkaar, deze zijn geschikt voor tocht afdichting maar niet voor constructie doeleinden.
 • Door het uitzetten en krimpen van de kunststofkozijnen bij temperatuurwisseling warmte en kou kunnen de ankers/schroeven, kit en purschuim na verloop van tijd loskomen.
 • Stompe montage maakt het vaak erg krap voor de scharnieren langs de muur.
 • Meer problemen met scharnieren van ramen en deuren.

Hieronder een voorbeeld van een doorsnede van een kozijn met stompe montage:

In onze showroom hebben wij echte doorsnede van de montagemethodes staan.

Wij van Starkozijn kiezen zelf voor de montage met stelkozijn. Wij willen u een product leveren waar u nog velen jaren plezier van heeft en dat echt een meerwaarde aan uw woning geeft. Graag helpen wij ook u aan mooie kunststofkozijnen.

Bezoek onze showroom

Kaapstanderweg 31

8243 RB Lelystad

Ma - gesloten

Di - Vr - 10:00 - 12:30, 13:00 - 17:00

Za - 10:00 - 12:30, 13:00 - 15:00

Zo - gesloten

Start uw project vandaag

Tijdens een kennismakingsgesprek beantwoorden we graag alle vragen en nemen we de mogelijkheden samen met u door. Zijn de wensen bij ons bekend? Dan maken wij een offerte voor u.

Offerte aanvragen